Grönsakspaj med pinjekärnor och kallskuret kött
3 dl vetemjöl
50 g pinjekärnor
75 g smör
1/2 dl kesella, 1 %
Fyllning:
300 g broccoli
1 röd paprika,
1 orange paprika
8 salladslökar, skivade
100 g chèvre, getost
50 g pinjekärnor
2 msk akaciahonung
Äggstanning:
5 ägg
2 dl kesella, 1 %
1/2 dl mjölk
1/2 tsk salt
svartpeppar
Servera med:
150 g kalkonbröst och parmaskinka eller bresaola, i tunna skivor
Gör såhär:
Blanda. Arbeta snabbt ihop mjöl, pinjekärnor, smör och kesella i matberedaren med kniven monterad. Kör tills det bildas en boll.
Forma. Tryck ut pajdegen i en form med löstagbar botten, cirka 24 centimeter i diameter. Ställ formen i kylen, cirka 30 minuter.
Skär. Ansa broccolin och dela den i buketter, skala och skiva den grova stjälken. Dela och kärna ur paprikorna och dela i grova bitar. Skär salladslöken i skivor
Förväll grönsakerna i en skål i mikron med 1/2 dl vatten. Mikra med lock på full effekt, 4-5 minuter. Eller koka i en kastrull med vatten. Ta ut skålen och häll grönsakerna i ett durkslag och spola grönsakerna i kallt vatten. Låt de rinna av.
Fördela. Sprid ut och fördela grönsakerna i det förgräddade pajskalet. Smula chèvreosten överst.
Grädda. Vispa samman ägg, kesella, mjölk, salt och lite nymald svartpeppar i en skål. Häll äggstanningen över fyllningen. Strö över pinjekärnorna. Grädda pajen mitt i ugnen, cirka 25 minuter. Ringla över akaciahonungen och servera med en sallad och kallskuret kött.