Festlig marängkaka med rabarber



Ingredienser

50 g smör eller margarin
1 ägg
3 äggulor
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk

Fyllning:
1 l rabarber i små bitar
1/2 dl socker

Maräng:
3 äggvitor
1 1/2 dl socker


Recept från ( http://www.matklubben.se/matklubben/Sajsa/kokbok/?id=1448141&recipeid=26834&offset=2 )

Beskrivning

Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en rund bakform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.

Blanda rabarber och socker. Smält matfettet och ställ det åt sidan att svalna. Vispa ägget, äggulorna och sockret vitt och poröst. Sikta ned vetemjölet och bakpulvret, tillsätt mjölken och rör varsamt smeten slät. Vänd sist ned det ljumma matfettet och rör åter varsamt smeten slät.

Bred ut smeten jämnt i formen och strö över rabarberbitarna. Ställ in kakan i nedre delen av ugnen och grädda ca 35 minuter.

Vispa äggvitorna till marängtäcket till ett fast, vitt skum. Tillsätt sockret, litet i taget, under fortsatt vispning till en blank och styv massa. Ta ut kakan ur ugnen och bred över marängsmeten. Ställ åter in kakan i ugnen och grädda ytterligare 15-20 minuter.

Farfars skägg

Ingredienser


125 g margarin
125 g (1½ dl) strösocker
4 äggulor
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk

Fyllning:
5 msk jordgubbssylt

Maräng:
4 äggvitor
3 dl strösocker 

Beskrivning

Smör och socker röres vitt och pösigt. Äggulorna rörs i ett i gången. Mjöl och bakpulver blandas och vänds i degen växelvis med mjölken. Platta ut degen i en liten smord långpanna. Gräddas 15 minuter i ved 175 °C. Tag ut kakan och bred ett tunt lager jordgubbssylt på den.

Vispa äggvitorna styva. Tillsätt 1 dl strösocker under fortsatt vispning. Vänd försiktigt ner resten av sockret i marängmassan. Fördela marängen over kakan, som gräddas i ytterligare 15 minuter



Choklad och jordnötsrutor

Ingredienser


Botten:
120 g smidigt jordnötssmör
80 ml ljus sirap
80 ml flytande honung
45 g osötat kakaopulver
55 g ljust muscovadosocker
180 g mini marshmallows
1 tsk vaniljextrakt
120 g puffat ris
120 g jordnötter

Topping:
250 g mörk blockchoklad
1 msk smör

Beskrivning

Blanda jordnötssmör, ljus sirap, flytande honung, kakaopulver och muscovadosocker i en stor gryta. Koka upp blandningen på medelhögvärme. Minska värmen til låg och tillsätt marshmallowsen. Rör om tills allt har smält ihop och är smidig.

Flytta grytan från värmen och rör i vaniljextrakt, jordnötter och puffat ris. (Det står inget i recept om jordnötterna ska vara saltade el ej. Jag har använt osaltade rostade jordnötter.)

Tryck ut bottenblandningen i en liten smord långpanna, 20 x 20 cm.

Smält chokladen och smöret till toppingen i vattenbad. Bred chokladtoppingen på bottenblandningen. Ställ in formen i kylskåpet.

Då chokladtoppingen har stelnat, skär upp kakan i rutor. Rutorna ska serveras kalla.

Blåbärstosca

Ingredienser

Pajdeg:
125 g smör eller margarin
4 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 msk strösocker

Fyllning:
2 dl blåbär, färska eller frysta
2 msk potatismjöl
2 msk strösocker

Toscasmet:
100 g smör eller margarin
3/4 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
100 g flagad mandel


Beskrivning

Ugn 200 grader

Pajdeg:
Smält matfettet och låt det svalna.
Blanda mjöl, bakpulver och socker i en bunke.
Tillsätt matfettet och kör med elvispen till en jämn smet, är den lite smulig gör det inget

Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter.
Ställ in ca 30 minuter i kylskåp. Förgrädda pajskalet 10 minuter i nedre delen av ugnen i 200 grader.

Fyllning:
Fördela bären i pajskalet och strö över socker och potatismjöl.

Toscasmet:
Lägg matfett, socker, mjöl och mjölk i en kastrull och låt sjuda under ständig omrörning.
Smeten ska tjockna något.
OBS! Det får inte börja koka för då separerar fettet från det övriga och smeten blir blaskig.
Om detta händer, tillsätt då lite idealmjöl eller
vetemjöl utrört i lite vatten.
När smeten tjocknat, tillsätt mandelspån och
klicka ut smeten över bären.
Grädda pajen i mitten av ugnen ca 20 minuter tills den fått fin färg.
Servera med vaniljglass.


Kladdiga chokladmuffins med mjölkchoklad

Ingredienser

2 ägg
3 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1 1/2 dl mjöl
100 g smör
100 g mjölkchoklad

Gör så här

Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt äggen och sockret. Rör pösigt.
Sila ner mjölet, vaniljsocker och kakaon och rör runt till en jämn smet. häll i saltet.
Klicka ut i muffinsformar. Jag har tagit de större formarna för att man skall kunna klicka i lite glass eller grädde och göra till en lättare bakelse.
Hacka mjölkchokladen i bitar och strö över varje muffins.

Grädda i ugn, 200 grader i 10-15 minuter beroende på muffinsformens storlek. Kom bara ihåg att det är kladdmuffins!

Serveras som de är eller med glass eller grädde


Lax och skaldjurspaj

Ingredienser

Pajdeg:
3 ½ dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
75 g smör
Ca 0,75 dl vatten

Fyllning:
100 g räkor
100 g kräftstjärtar
2 ägg
2 dl crème fraiche
½ dl grädde
3 msk finklippt dill
½ tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 rödlök
75 g röd rom
(1 tsk curry)
2 dl ost

Ganering:
Rödlök
Gravad lax
Räkor
Kräftor
Coctailtomat
Dill


Knåda ihop pajdegen och ställ i kylen 30 minuter.

Gör undertiden fyllningen till pajen:
Häll av all lake ifrån räkorna och kräftorna. Hacka rödlöken.

Rör ner allt i en kastrull och koka upp. Smaka av med salt och peppar, eventuellt curry.

Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel.

Förgrädda pajskalet i 200 grader ca 10 minuter.

Häll i fyllningen och strö på osten.

Gratinera i ugnen på 175 graders värme ca 30 minuter, eller tills pajen blivit fast och fått lite färg.

( Pajen kommer inte att vara helt fast, utan blir bättre ifall den får stå och dra till sig några timmar innan servering).

Ganera!


Sajsa´s saftiga äppelkaka


Björnbärskaka med vid choklad


RSS 2.0