Tips när du bakar paj
- Gör gärna degen i en matberedare, då är det lättare att få den riktigt blandad. Men knåda aldrig degen onödigt länge - bara tills den får konsistens.
- Om du hinner så låt degen vila svalt en stund innan du kavlar ut den.
- En vanlig bakkavel och lite mjöl brukar räcka för att kunna kavla ut degen. Men det går också att trycka ut degen direkt i formen om du hellre vill det.
- Använd en form med löstagbar kant. Oftast är degen så fet i sig självt att den du inte behöver smörja formen.
- Förgrädda pajskalet några minuter om du gör en större paj och tänker använda en "blötare" fyllning.
- För att hålla skalet på plats i formen när du förgräddar det kan du fylla skalet med okokta, gula ärtor. Det går också att klä skalet med aluminiumfolie.
- Nagga gärna pajskalet med en gaffel innan du gräddar det så slipper du att det blåser upp sig i ugnen!
- Det går fint att förbereda ett pajskal och ha det ogräddat eller gräddat i kylen över natten.
Kommentarer
Trackback