Blåbärstosca

Ingredienser

Pajdeg:
125 g smör eller margarin
4 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 msk strösocker

Fyllning:
2 dl blåbär, färska eller frysta
2 msk potatismjöl
2 msk strösocker

Toscasmet:
100 g smör eller margarin
3/4 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
100 g flagad mandel


Beskrivning

Ugn 200 grader

Pajdeg:
Smält matfettet och låt det svalna.
Blanda mjöl, bakpulver och socker i en bunke.
Tillsätt matfettet och kör med elvispen till en jämn smet, är den lite smulig gör det inget

Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter.
Ställ in ca 30 minuter i kylskåp. Förgrädda pajskalet 10 minuter i nedre delen av ugnen i 200 grader.

Fyllning:
Fördela bären i pajskalet och strö över socker och potatismjöl.

Toscasmet:
Lägg matfett, socker, mjöl och mjölk i en kastrull och låt sjuda under ständig omrörning.
Smeten ska tjockna något.
OBS! Det får inte börja koka för då separerar fettet från det övriga och smeten blir blaskig.
Om detta händer, tillsätt då lite idealmjöl eller
vetemjöl utrört i lite vatten.
När smeten tjocknat, tillsätt mandelspån och
klicka ut smeten över bären.
Grädda pajen i mitten av ugnen ca 20 minuter tills den fått fin färg.
Servera med vaniljglass.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0