Blåbärstosca
Ingredienser
Pajdeg:
125 g smör eller margarin
4 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 msk strösocker
Fyllning:
2 dl blåbär, färska eller frysta
2 msk potatismjöl
2 msk strösocker
Toscasmet:
100 g smör eller margarin
3/4 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
100 g flagad mandel
Beskrivning
Ugn 200 grader
Pajdeg:
Smält matfettet och låt det svalna.
Blanda mjöl, bakpulver och socker i en bunke.
Tillsätt matfettet och kör med elvispen till en jämn smet, är den lite smulig gör det inget
Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter.
Ställ in ca 30 minuter i kylskåp. Förgrädda pajskalet 10 minuter i nedre delen av ugnen i 200 grader.
Fyllning:
Fördela bären i pajskalet och strö över socker och potatismjöl.
Toscasmet:
Lägg matfett, socker, mjöl och mjölk i en kastrull och låt sjuda under ständig omrörning.
Smeten ska tjockna något.
OBS! Det får inte börja koka för då separerar fettet från det övriga och smeten blir blaskig.
Om detta händer, tillsätt då lite idealmjöl eller
vetemjöl utrört i lite vatten.
När smeten tjocknat, tillsätt mandelspån och
klicka ut smeten över bären.
Grädda pajen i mitten av ugnen ca 20 minuter tills den fått fin färg.
Servera med vaniljglass.