sjukbak

Som jag skrev tidigare i morse så är jag sjuk idag. En rätt tråkig dag faktist. Har haft sån jävla skallebank så jag knappt kunnat stå. Men envis som jag är såå skulle jag ju baka.. Blev foccacia- ett italenskt kryddbröd, fast jag valde lite mer grekiskt stuk på smaken. Pappa och min bror liksom jag älskar grekisk mat och då passade det bäst.


Recept

Ingredienser

Grundrecept:
25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
0.5 dl god olivolja
2 msk honung eller sirap
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

smaksättning 1
fetaost
salami
lök
oliver
örtsalt
timjan
basilika
vitlök blandat med olivolja och salt

Smaksättning 2
fetaost
basilika
timjan
örtsalt
oregano
oliver
vitlök i olivolja med salt

Gör så här

1. Foccacia

2. Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.

3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.

4. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.

5. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.

6. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.

7. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

8. tryck i oliver, fetaost, salami och lök i degen och krydda med basilika, örtsalt, oergano, timjan. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.
2008-11-18 @ 16:13:43 Sajsa bakar/lagar mat Permalink


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0