chokladtårta toppad med maräng, daim och hallon

Denna är till lillebror på hans födelsedag och önskemålet var choklad och maränger.

Vill man så man man köpa färdig chokladtårtbotten, eller så gör man en egen på detta recept. 

Ingredienser

5 ägg
3 dl socker
1 ½ dl mjöl
1 ½ dl potatismjöl
½ dl kakao
2 ½ tsk bakpulver

Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna ordentligt och sikta ner i äggsmeten. Vänd ner med slickepott tills allt är väl blandat.
Häll smeten i smörad och bröad form. Ställ in i ugnen på 175 grader i 44 min.

Fyllning
Chokladmousse med kross

Garnering
Grädde, daim, hallon och små minimaränger.



Vit chokladdigistivekaka med kessella och hallon

Jag är inte så mycket för supersöta efterrätter/fika så denna kakan passar superbra in hos mig.
Den är fräsch med en härlig smak som inte gör en så "äckligt" mätt.

Receptet kommer här:

10 digistivekex
75 gr smör
100 gr vit choklad
1 burk kesella vanilj
bär eller frukt

sätt ugnen på 175 grader.
Krossa kexen väl och blanda med smöret.
tryck ut i en form med löstagbara kanter.
grädda ca 10 minuter.
Riv chokladen grovd medan kakan är i ugnen och strö sedan på den varma kakan.
låt stå tills servering.
Bred då över kesellan och strö på valfri bär eller frukt.
Jag har hallon som är en supergod kombination med vit choklad.



Twix julgodis

Dessa är superpopulära i min kokbok på Matklubben, så därför tänkte jag lägga upp receptet även här på bloggen. 

Ingredienser

Kaka:
6 1/2 dl mjöl
1 dl socker
225 g smör

Kolasmet:
175 g smör
2 dl socker
3 dl grädde
2 msk sirap

Garnering:
200 g ljus blockchoklad

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienserna till kakan och platta ut smuldegen i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda bottenkakan i 20 minuter.

Blanda ingredienserna till kolasåsen i en kastrull. Låt koka på svag värme i nästan en timme eller tills såsen tjocknat till en kräm.

Bred såsen över den förgräddade kakan.
Smält chokladen i vattenbad på spisen. Bred den över kolasåsen när den stelnat något.

När också chokladen har stelnat så skär du kakan i lagom munsbitar.

Gå in på : http://www.matklubben.se/recept/twix_julgodis_53607.html

Så hittar ni min sida med Twix-receptet :)
Lycka till!!

Tacopaj







Receptet hittar ni här: http://svenssonsusanne.blogg.se/recept/2009/february/t-a-c-o-p-a-j.html

Pasta i krämig baconstuvning

Tänkte bjuda på en av mina snabbisrätter. Går väldigt fort, är billigt och blir väldigt gott. Så för att slå dessa tre flugor i en smäll, kommer receptet här:

1 paket bacon. Klipps till småbitar och fräs på. Försök att få dem lite halvknapriga. Flytta över på ett papper och låt fettet rinna av.
Gör en bottenredning- Smällt smör i en kastrull och vispa ner lite mjöl till en tjock massa. Häll i 1/2 dl mjölk och vispa den slät och tjock. späd på med lite mjölk i taget så att ca 3-4 dl mjölk finns i kastrullen. krydda med vitpeppar. Häll ner bacon.
Koka upp pastan. Häll av vattnet och häll ner i kastrullen och rör om.
klart!!


Kyckling- och mangogryta

5-6 kycklingfiléer
1 purjolök
1 paprika
1 1/2 msk kinesisk soja
1 1/2 hönsbuljongtärning
2 dl vatten
1- 1/2 tsk sambal oelek
3 msk mango chutney
1-2 mangofrukter
2 burkar creme fraishe

 Bryn kycklingen i lite olja. Tillsätt buljong, soja, vatten och sambal oelek och koka i 15 minuter med lock.

 Strimmla purjolöken och hacka paprikan och stek på i några minuter.


 Häll i creme fraishe och mango chutney och puttra i ytterligare fem minuter. Skala och tärna mango och rör i. Servera med ris och sallad.



Suoerenkelt och faktsit väldigt gott ;D


Kycklinggratäng i härlig grönpepparsås

1 hel grillad kyckling
2 dl grädde
2 dl creme frashe
2 msk soja
1 msk dijonsenap
1/2 msk grönpeppar
salt

Serveras med ris och sallad




Köttfärssoppa

400 g Nötfärs
1 paprika
3 potatisar
2 morötter
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 påse Santa Maria Ungersk Gulasch
salt peppar
basilika
timjan
1 liter vatten
1 burk krossade tomater

Gör såhär:

fräs köttfärsen tillsammans med löken. Häll i paprikatärningar och potatistärningar och fräs på i ca 5 minuter.
Häll över kryddorna och fräs ytterligare 5 minuter. Häll i vatten och koka upp. skjud tills potatis är mjuk och tillsät sedan krossade tomater.
Precis innan servering pressas 2 klyftor med vitlök ner.

Servera soppan med ett gott bröd.


Knaprig lax med romsås

Ikväll var det Fisk på middagsschemat. Får försöka få in det minst en gång i veckan för att fylla på IQ förrådet.
Superlätt recept.

2 portioner

2 bitar Laxfilé

Romsås
1,5 dl gräddfil
1/4 av romburk
dill
salt och peppar efter smak

Stek fisken i mycket olja så att ytan blir knaprig, men inte svart. Nästan så att den får en friterad konsistens.
Rör ihop såsen och ställ svalt.
Serveras med potatis av något slag.

Kladdkaka med Apelsinkrokant

100 gr smör
2 ägg
3 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1,5 dl mjöl
50 gr marabou apelsinkrokant
1/2 pressad apelsin

apelsin, riven choklad, kakao och florsocker till garnering

Smöra och bröa en form med avtagbara kanter.
Smällt smöret i en kastrull och tillsätt allt det torra förutom mjölet.
Knacka i ett ägg i taget och rör om. tillsist häll i mjölet.
Hacka chokladen i mindre bitar och rör i.
Häll i formen och garnera i ugnen 175 grader i ca 20 minuter.
Den ska INTE bli hård. Och det går knappt att misslyckas med denna. Ta ut och skaka om formen lite och se ifall den är fast. Om så är den färdig.
Garnera med vad som faller in och servera med en klick grädde.


Hamburgare

Ikväll fick det bli lite enkelt med Hamburgare med bröd och klyftpotatis. Och NEJ jag har inte gjort varken hamburgaren eller brödet själv. Däremot klyftpotatisen från grunden ;)

Men det är riktigt gott och så här smaskigt blev det ;)



Klyftpotatis:
1/2 kg astrix potatis (eller annan fast sort)
1 tsk timjan
salt
smör

Skölj potatisen noggrant. Klyfta och ställ med skalet ner på ett bakplåtspapper.
Ringla över smöret och grädda i 200 grader i 10 minuter. Höj värmen till 250 grader så att potatisen blir frasig.
När dem är gyllenbruna är de klara.
Strö över timjan och salt.


Thaigryta med kyckling och röd curry

I detta behöver du

3 kycklingfilé
2 tsk röd currypasta (varieras på grund av vilken styrka det ska vara)
1 Kycklingbuljongtärning
1,5 msk Fisksås
1,5 msk kycklingfond
1 tsk kinesisk soja
1 gul lök
1 grön paprika
1/2 röd paprika
1 burk strimlade bambuskott
1 burk vattenkastanjer
500 ml kokosmjölk
2 vitlöksklyftor
färsk basilika

Gör såhär

Skiva kycklingen i stora skivor och stek med lite olja. skör löken i långa strimlor och fräs på med kycklingen. Tillsätt en vitlöksklyfta och stek på. Tillsätt fisksås, buljongtärning, kycklingfond, currypastan och kinesisk soja. Puttra på svag värme i 10 minuter så att kycklingen drar åt sig smaken.
Skär undertiden paprikan i rätt stora bitar. häll av spadet från kastanjerna och bambuskotten och låt rinna av väl.
Häll i kokosmjölken och låt puttra ytterligare 10 minuter.
Häll därefter ner paprika, bambuskotten och vattenkastanjerna. Låt även detta puttra i 10 minuter.
Pressa ner en vitlöksklyfta och hackad basilika.
Toppa med en kvist basilika och serveras med jasmineris.


Annorlunda chokladbollar med arrak

Jag har varit supersugen på dammsugare flera dagar. Antagligen är det mest smaken av arrak tillsammans med choklad som gör hela smakupplevelsen till något alldeles extra.
Jag hade tänkt att baka dammsugare nu till julen har har inskaffat arrak nu :) Kan dock inte hålla mig och jag saknar marsipan till dammsugare.
Så nu har jag rört ihop en egen liten chokladboll med massor av godsaker i.

100 gram smällt smör
3dl fiberhavregryn
1 dl socker
3 msk kakao
3 msk starkt kaffe
2 msk vaniljsocker
10 droppar arrakessense
3 rutor marabou choklad
2 marylandkakor (går bra med valfri småkaka)

kokos till garnering.

Smällt smöret och lägg i chokladrutorna så att de smälter. Rör i kaffe och arrak.
Blanda ihop övriga ingredienser i en bunke och häll över smörblandningen.
Rör ihop och ställ i kylen 1 timme.
Rulla ihop till bollar och rulla i kokos.

Förvara dessa godbitar i kylskåpet.




Wook med rödcurry och kyckling

Köpte en wook blandning på ICA med Röd curry. Stekte kyckling och koka ris till det. Helt klart godkänt!
Hade dock velat ha lite mer grönsaker i men jag är svag för grönsaker så det är förmodligen bara min egen åsikt :)
Till detta servera jag ananasringar och jordnötter:) 

 

  


Glöggtillbehör

 * Gorgonzola-bollar
20 stycken
150 g  gorgonzola
100 g kesella
10-15 pepparkakor
Blanda gorgonzola och kesella i en skål och rör till en jämn smet.
Ställ in smeten i kylen en timme så den stelnar.
Ta ut runda kulor med en sked och rulla dem i krossade pepparkakor. Ställ kallt tills servering.

 * Kaneldipp
Blanda matlagningsyoghurt (2dl) med kanel (0,5 tsk) och pressad citron (2 tsk). Smaka av med salt och svartpeppar. Ställ kallt.
Till den kan man ha grissini eller varför inte något spett med färs eller kyckling.

 * Pepparkakor med ädelost/grönmögelost eller Brieost

* Citrus sallad
Blanda clementiner och apelsiner, krydda lite keso med kanel eller ha den helt naturell. Super gott och fräsht till glöggen.


RSS 2.0