cola kladdkaka
Ingredienser
175 g smör
75 g hasselnötskärnor
300 g mörk choklad, minst
70 procents kakaohalt
500 g nötcrème (typ Nötte eller Nutella)
4 cl mörk rom
Crème fraiche
2 apelsiner (om du vill stajla)
Gör så här:
Ta fram smöret så att det hinner bli mjukt.
Värm ugnen till 225 grader. Rosta nötterna några minuter och gnugga bort de tunna innerskalen så gott det går. Hacka nötterna grovt.
Bryt chokladen i bitar och smält på låg värme i en kastrull. Passa så att den inte bränns vid.
Lägg nötcrèmen i en bunke och rör den med en stadig slev så att den mjuknar lite.
Rör i det mjuka smöret så att det blandas ordentligt. (Ja, det är jättetungt men med tanke på hur mycket energi den här kakan innehåller så är det väl bara bra med lite motion?)
Rör i den smälta chokladen och rommen.
Klä en rak sockerkaksform med plastfolie. Ta rejält med folie så att det hänger ut över kanterna på formen. Häll i hälften av nötsmeten i formen. Se till att den hittar ut i alla vinklar och vrår.
Strö i nötterna och häll i resten av smeten. Vik tillbaka den överhängande plastfolien så att smeten blir helt täckt och tryck till lite lätt.
Ställ att stelna i kylen minst 2 timmar.
Stjälp upp ur formen på en skärbräda och dra av plastfolien. Skär i ganska tunna skivor och servera med en klick crème fraiche. Ska det vara extra fint så garnera med renskurna apelsinklyftor
Foto: Stefan Mattsson