Frukostbröd 24 bitar
Ingredienser
5 dl fiberberikadse havregryn
6 dl mjölk
1/2 dl flytande margarin eller olja
1 pkt jäst (50 g)
2 msk brun farin
2 tsk salt
7 dl vetemjöl
Pensling
mjölk
havregryn
Gör såhär
Lägg havregrynen i en bunke.
Värm mjölken och matfettet till ca 40 grader
Häll blandningen över grynen och rör om. Låt stå och svälla i 15 minuter.
Smula ner jästen, tillsätt brun farin och salt. Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt vetemjölet. Arbeta den ganska lösa degen i maskin 3-5 minuter eller förhand ca 10 minuter. Strö över lite vetemjöl och låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter. Arbeta ihop degen i bunken. Klappas ut degen med mjölad hand i en smord långpanna (ca 30x40 cm). Skåra med mjölad kniv i lagoma bitar. Nagga med gaffel. Låt sedan jäsa i under bakduk ca 30 minuter. Penslla med mjöl och strö över havregryn.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 15 minuter.
Låt svalna under bakduk. Bryt brödet i rutor när det kallnat.