Vit chokladkaka med lingonglasyr
En kaka där den vita chokladens honungslena sötma möter citronens syrlighet i en perfekt harmoni. Trots den kompakta konsistensen smälter vaje bit på tungan.
100g smör eller margarin
2dl socker
150 g Kesella lätt
2 1/2 dl vetemjöl
Saft av en halv citron
skal av en halv citron
2tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
Glasyr
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägggula
2 msk lingonsylt
Dekorera
Små godis som mandeläg
Lägg smöret i en bunke och sikta ner florsocker och vaniljsocker. Vispa med elvisp tills blandningen är ljus och porös. Vispa ner äggulan och lingonsylten.
Dekorera kakan med godis.
Ingredienser
100g vit choklad100g smör eller margarin
2dl socker
150 g Kesella lätt
2 1/2 dl vetemjöl
Saft av en halv citron
skal av en halv citron
2tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
Glasyr
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägggula
2 msk lingonsylt
Dekorera
Små godis som mandeläg
Gör så här
Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter. Smält chokladen i vattenbad och smöret på svag värme i en kastrull. Rör socker och Kessella till en jämn smet. Tillsätt därefter smör och choklad och blanda noga. Riv citronskalet och pressa därefter ur saftern. Blanda det i smeten. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt och rör ner i smeten lite i taget. Häll smeten i formen och grädda 25 minuter i 200 grader.Lägg smöret i en bunke och sikta ner florsocker och vaniljsocker. Vispa med elvisp tills blandningen är ljus och porös. Vispa ner äggulan och lingonsylten.
Dekorera kakan med godis.
Kommentarer
Trackback